Viimeiset viikot vietämme kirurgisella ja vastasyntyneiden teho-osastoilla sekä pientoimenpiteiden leikkausosastolla. Vastasyntyneille suunnattu teho-osasto on 20-paikkainen yksikkö. Osastolla on pääasiassa keskosena syntyneitä vauvoja, mutta myös paljon muita erikoistarkkailua vaativia potilaita. Sairaalan teho-osastot ovat yleisesti paremmin varustettuja ja niistä löytyy paljon nykyaikaista laitteistoa, kuten keskoskaappeja, infuusiopumppuja ja hengityskoneita.
Kirurginen teho-osasto on kuusipaikkainen yksikkö, jossa on leikkauksesta tulevia tehovalvontaa tarvitsevia potilaita. Osastolla on kaikenikäisiä sekä kaikkien erikoisalojen potilaita. Neurologiset potilaat ovat yleisimpiä, sillä esimerkiksi moottoriajoneuvo-onnettomuuksia tapahtuu erittäin paljon. Potilaiden hoitoajat osastolla vaihtelevat potilastapauksesta riippuen ja ne voivat olla päiviä tai jopa kuukausia. Teho-osastolla on esimerkiksi yksi potilas, joka halvaantui rakennuksesta putoamisen seurauksena ja on viettänyt viimeisen kuukauden osastohoidossa.
Teho-osastot ovat vuodeosastoihin verrattuna erittäin rauhallisia. Omaisten vierailua rajoitetaan ja osastolle saa tulla vain vuodepesuissa avustamisessa tai esimerkiksi potilaan hengityksen tukemisessa. Vuorossa on yleensä noin 2-3 hoitajaa.
Pientoimenpiteiden leikkausosasto on kaksipaikkainen toimenpidehuone, jossa tehdään nimensä mukaisesti lyhytkestoisia ja pienimuotoisia leikkauksia. Toimenpiteitä tehdään korkeintaan viisi päivässä, mutta usein käy niin, että lääkäri tai potilas ei saavu paikalle sovittuun aikaan. Yleisimpiä toimenpiteitä ovat luomien ja kystien poistot sekä erilaisten koepalojen ottaminen. Lisäksi osastolla tehdään konsultaatioita, jälkitarkastuksia sekä muun muassa tikkien poistoja. Sairaalassa on lisäksi suuri leikkaus- ja anestesiaosasto, jossa tehdään kaikki suuremmat operaatiot, mutta valitettavasti sairaanhoitajaopiskelijat eivät pääse tarkkailemaan leikkaussalien toimintaa.
Tähän loppuvat meidän osastoihin liittyvät postaukset. Viimeisessä postauksessa kerromme vielä vaihtoonlähdön plussia ja miinuksia.
Comments